Bilgi Paylaşıldığında güzeldir

28 Kasım 2012 Çarşamba

Pic Proglanabilir Çipler


PIC 16F84

PIC16C84/16F84/16F84A  Ayak bağlantıları


  • OSC1/CLOCKIN Osilatör girişi / External oscillator input
  • OSC2/CLKOUT Osilatör girişi / OSC1 frekansının ¼ değerindeki çıkış clock ucu
  • MCLR (inv) Reset girişi
  • RA0 – RA3 Giriş Çıkış uçları
  • RA4/T0CLKI Giriş Çıkış ucu / TMR0 için clock puls giriş ucu
  • RB0/INT Giriş Çıkış ucu / Dış kesmeler için giriş ucu
  • RB1-RB7 Giriş Çıkış ucu
  • GND Güç kaynağının eksi ( – ) ucu
  • Vcc Güç kaynağının artı ( + ) ucu
Yazılan bir programı PIC’e kayıt ederken;
RB6 ucuna clock pulse,
RB7 ucuna data
MCLR ucuna 12,5 Volt,
GND ucuna ( – ) eksi,
Vcc ucuna da +5 Voltu vermeyi


 PIC16F84 ve PIC16F84 yine çok kullanılan pic lerden biridir. Diğer Pic serileri ile karşılaştırıldığında pek bir yeteneği yoktur. Fakat çok ucuz olması, küçük boyutlu olması tercih edilebilir kılmıştır. Eğer ADC, PWM, çok fazla giriş çıkış vb. işlemler yapmıyor iseniz devrede 16F877A yerine bunu kullanmak hem maliyet hem yer açısından daha ekonamik olacaktır. aynı şekilde pic 16f84a için pin yapısı yukarıdaki şekildedir.

Pin Bağlantıları :

               
Genel olarak yapılması gereken bağlantılar.

               Vss : 
+5V bağlanılacak
               Vdd :  Toprak bağlantısı besleme kaynağının - ucuna bağlayın
               MCLR : Reset ucu 0 V verince pic reset alır.
               OSC1 : Osilator bağlantısı yapılacak olan ayak.
               OSC2 : 
Osilator bağlantısı yapılacak olan ayak.

                Eğer besleme geriliminizde parazitlenmeye karşı önemalmak istiyorsanız VSS ve VDD bacaklarına 220nF lık bir kondansatör yerleştirebilirsiniz. Böylece pici oluşabilicek dalgalanmalardan ve buna bağlı olan reset almalardan koruyabilirsiniz ;)

               Kristal osilator aşağıdaki şekildeki gibidir. Değişik boy ve genişliklerde de olabilir. Projeye göre frekanları seçilir. Bu rada dikkat edilmesi gereken olay yazılımda yaptığının ayar ile aynı frekanta seçim yapılması yada projenin o şekilde ayarlanması gerekmektedir. Ek olarak seçtiğiniz PIC'in en yüksek kaç hz ile çalıştığına da bakmanız gereklidir.
             
           Yapılması gereken bağlatının şeması görünmektedir. Ayrıca hz seçimlerine göre mercimek (seramik) kondansatörlerin sığaları tablodadır.


Özellikleri:
CMOS teknolojisi ile üretilmiş olan PIC16F84 çok az enerji harcar.Flash belleğe sahip olması nedeniyle clock girişine uygulanan sinyal kesildiğinde register içerisindeki veri aynen kalır.Clock sinyali tekrar verildiğinde PIC içerisindeki program kaldığı yerden çalışmaya başlar. RA0-RA3 ve RB0-RB7 I/O portlarıdır.Bu portlardan giren dijital sinyal vasıtasıyla PIC içerisinde çalışan programa veri girmiş olur.Program verileri değerlendirerek portlar ile dış ortama sinyal gönderir.
Özellikleri
PIC16F84
Çalışma hızı
4 Mhz ~20 Mhz
Program belleği
1Kx14 word FLASH
Kullanıcı Ram
68 x 8 byte
EEPROM veri belleği
64 byte
Timer
TMR0
Interput kaynakları
harici RB0/INT pini , TMR0 taşma bayrağıPORTB<7:4> lojik değişikliği,data EEPROM yazma sonu
I/O pin sayısı
13
Çalışma gerilimi
2.0 v – 5.5 v
Bacak Bağlantıları:
PIC16F84 ün toplam 18 pini vardır.Bu pinlerin 13 tanesi I/O portları için ayrılmış kalanlar ise Vdd Vss MCLR ve osilatör girişleri olarak kullanılır.
Pin Özellikleri:
PIC16F84 ün 13 adet I/O (giriş/çıkış) portu vardır.Bunlardan 5 tanesi PORTA (RA0-RA4) 8 tanesi PORTB (RB0-RB7) portlarıdır.13 portun isteğe bağlı olarak her biri giriş çıkış portu olarak kullanılabilir.PIC içerisinde TRIS denilen özel bir data registeri vardır.Bu register aracılığı ile portların giriş/çıkış yönlendirmesi yapılır.I/O portundan geçebilecek 25mA lik bir sink akım veya 20 mA lik source akımı LED’leri doğrudan sürebilir.

Temel Özellikleri
* Çalışma gerilimi 2 V - 5.5 V 'tur.
* 4 MHz - 20 MHz arasındaki hızlarda çalışabilir.
* PIC16F84 1 Kbyte 'lık bir program belleğine sahiptir. Bellek hücrelerinden her birinde 14 bitlik veri saklayabilir.
* Program belleği elektriksel olarak yazılıp silinebilir ( flash), programın çalıştığı sırada ise sadece okunabilir.
* PIC16F84 'ün iki banktan meydana gelen 68x8 byte 'lık bir RAM belleği vardır.
* PIC CPU sunun çalışmasını kontrol eden RAM bellekteki file register 'lardır.
* File register 'ların haricindeki bellek alanı ise normal RAM bellek olarak kullanılır.
* PIC16F84 64 byte 'lık bir EEPROM veri belleğine sahiptir.
* PIC16F84 mikrodenetleyicisinin 13 tane I/O protundan 5 tanesi A portu (RA0 - RA4),
8 tanesi de B portudur (RB0 - RB7).
*Portların giriş ve çıkış yönlendirmeleri PIC içerisinde bulunan özel bir yönlendirme registeri olan TRIS registeri ile yapılır.
Pin Adı
Açıklama
OSC1/CLKIN
Kristal osilatör girişi / Harici clock kaynağı girişi
OSC2/CLKOUT
Kristal osilatör çıkışı.Kristal osilatör modunda kristal veya rezanatör e bağlanır.RC modunda OSC 1 deki frekansın 1/4 ü bu pinden alınır.
MCLR
Reset girişi / Programlama sırasında gerilim giriş ucu
RA0
PORTA nın iki yönlü I/O pini
RA1
PORTA nın iki yönlü I/O pini
RA2
PORTA nın iki yönlü I/O pini
RA3
PORTA nın iki yönlü I/O pini
RA4/TOCKI
PORTA nın iki yönlü I/O pini / TMR0 ın harici clock girişi olarakda kullanılır.Açık kollektör tipinde olduðundan çıkış olarak kullanıldığında pull-up direncide kullanılmalıdır.
RBO/INT
PORTB nin iki yönlü I/O pini
RB1
PORTB nin iki yönlü I/O pini
RB2
PORTB nin iki yönlü I/O pini
RB3
PORTB nin iki yönlü I/O pini
RB4
PORTB pini / Değişiklik olduğunda kesme oluşturur.
RB5
PORTB pini / Değişiklik olduğunda kesme oluşturur.
RB6
PORTB pini / Değişiklik olduğunda kesme oluşturur./ Seri programlama clock girişi olarak kullanılabilir.
RB7
PORTB pini / Değişiklik olduğunda kesme oluşturur / Seri programlama data girşi olarak kullanılabilir.
Vss
Güç kaynağının gnd (-) ucuna bağlandığı pin.
Vdd
Güç kaynağının (+) ucunun bağlandığı pin.

CMOS teknolojisi ile üretilmiş olan PIC16F84 çok az enerji harcar. Flash belleğe sahip olması nedeniyle clock girişine uygulanan sinyal kesildiğinde registerleri içerisindeki veri aynen kalır. Clock sinyali tekrar verildiğinde PIC içerisindeki program kaldığı yerden itibaren çalışmaya başlar. RA0-RA3 pinleri ve RB0-RB7 pinleri l/O portlarıdır. Bu portlardan girilen dijital sinyaller vasıtasıyla PIC içerisinde çalışan programa veri girilmiş olur. Program verileri değerlendirerek portları kullanmak suretiyle dış ortama dijital sinyaller gönderir. Dış ortama gönderilen bu sinyallerin akımı yeterli olmadığı durumda yükselteç devreleri (röle, transistor v.s) ile yükseltilerek kumanda edilecek cihaza uygulanır. Portların maksimum sink ve source akımları aşağıda verilmiştir. Bu akımlar genellikle bir LED sürmek için yeterli olduğundan, burada verilen uygulama devrelerinde herhangi bir yükseltme işlemi yapılmamıştır.
l/O pini
Sink akımı            25 mA
Source akımı      20 mA
Sink akımı, gerilim kaynağından çıkış portuna doğru akan akıma, source akımı ise l/O pininden GND'ye doğru akan akıma denir.
PIC16F84'ün çektiği akım, besleme gerilimine, clock girişine uygulanan sinyalin frekansına ve l/O pinlerindeki yüke bağlı olarak değişir. Tipik olarak 4 MHz'lik clock frekansında çektiği akım 2 mA' kadardır. Bu akım uyuma modunda (Sleep mode) yaklaşık olarak 40 uA' e düşer. Bilindiği gibi CMOS entegrelerdeki giriş uçları muhakkak bir yere bağlanır. Bu nedenle kullanılmayan tüm girişler besleme geriliminin +5V luk ucuna bağlanmalıdır.
PIC16C84 ve PIC16F84 özellikleri tamamen aynı olan PlC'Ierdir. Her ikisi de EEPROM belleğe sahip olmalarına rağmen Microchip ilk ürettiği EEPROM bellekli PlC'Ieri "C" harfi (C harfi CMOS'dan gelmektedir.) ile tanımlarken, son zamanlarda ürettiği EEPROM bellekli PlC'Ieri "F" harfi (FLASH) ile 'tanımlamaktadır. Bizim bu kitapta örneklerini verdiğimiz programlar için her iki PIC de kullanılabilir. PIC16F84A ile PIC16F84 arasında da herhangi bir fark yoktur. PIC'i tanımlayan bu harf ve rakamlardan sonra yazılan 10/P, 04/P clock girişine uygulanacak- maksimum frekansı belirtir. Örneğin 10 MHz'e kadar frekanslarda PIC16F84-10/P kullanılırken, 4 MHz'e kadar frekanslarda PIC16F84-04/P kullanılabilir.
PIC 16F84 Besleme Gerilimi:
PİC'in besleme gerilimi 5 ve 14 numaralı pinlerden uygulanır. 14 numaralı Vdd ucu +5 V'a, 5 numaralı Vss ucu da toprağa bağlanır. PlC'e ilk defa enerji verildiği anda meydana gelebilecek gerilim dalgalanmaları nedeniyle istenmeyen arızaları önlemek amacıyla Vdd ile Vss arasına 0.1 uf lık bir dekuplaj kondansatörü bağlamak gerekir. PİC'Ier CMOS teknolojisi ile üretildiklerinden çok geniş besleme gerilimi aralığında (2 ~ 6 V) çalışmalarına rağmen 5 V luk gerilim deneyler için ideal bir değerdir.


PIC 16F877


Özellikleri : 
Pic16F877 nin program bellegi pic16F84 te oldugu gibi FLASH ROM’ dur.16C6x ve 16C7x ailesinin tüm özelliklerine sahip olmaktadir.Konfigürasyon bitlerine dikkat etmek kosulu ile 16C6x ve 16C7x ailesinden herhangi biri için hazirlanan yazilimi hiçbir degisiklik yapilmadan bu islemciye yüklenebilir.

Bacak Baglantilari:
PIC17F877 40 pinli bir mikrodenetleyicidir.Bu pinlerin 33 tanesi giris/çikis pinleridir.A,B,C,D olmak üzere 5 adet portu vardir.Bu portlardan A 6 bit , B 8 bit , C 8 bit , D 8 bit , E 3 bit genisligindedir.Giris çikis pinleri gerektiginde konfigirasyon ayarlamak içinde kullanilabilir.

PIC16F628


Özellikleri : 
Son yillarda PIC16F84 yerini almaya baslayacak olan PIC16F627/628 düsük fiyatli 8-bit bir mikrodenetleyicidir. PIC16F84 ile bacaklari uyumludur ve bu mikroislemci için yazilan program üzerinde hiçbir degisiklik yapilmadan PIC16F628 mikroislemcisinde de çalisir.FLASH bellege sahip olduklari için elektriksel olarak kolayca yazilip silinebilirler. PIC16F628 mikroislemcilerin önemli özelliklerinden biride dahili RC osilatörlerinin bulunmasi , böylece ayri bir kondansatör ve bir direnci kullanmadan daha sade devreler olusturmayi saglar ..

Bacak Baglantilari :
PIC16F84′ ün pinleri ile tam uyumludur.Bu nedenle F84 için gelistirilmis yazilim üzerinde hiçbir degisiklik yapmadan 16F628 ‘ e yüklenebilir. PIC16F628 in ilave fonksiyonlari vardir.Örnegin ; RA0 , RA1 pinleri analog karsilastirici girisi olarak da kullanilabilir.MCLR pini , giris pini olarak kullanilabilir
Pin Özellikleri
PIC16F628 , 18 bacakli olmasina ragmen 16 tane I / O pini vardir.Tabloda görülecegi gibi hemen her pinin birden fazla islevi vardir.Gerektiginde Vss , Vdd pinleri hariç tüm pinler giris / çikis verileri için kullanilabilirler.Bu pinlerin 8 i (RA0-RA7) PORTA olarak , 8 i de (RB0-RB7) PORTB olarak kullanilir.

0 yorum: