Bilgi Paylaşıldığında güzeldir

28 Kasım 2012 Çarşamba

Breadboard Kullanımı


Bu araç ile deneysel devrelerinizi lehim ve plaket kullanmadan oluşturup çalıştırabilirsiniz.














Arduino ile projeler yaparken en büyük yardımcılarınızdan birisi devre tahtası (breadboard) olacaktır. İngilizcesi “ekmek tahtası” anlamına gelse de burada devre tahtası demeyi tercih edeceğim. Devre tahtası ile projelerimizi lehim yapmadan kolayca kurabiliriz. Genel olarak içerisinde birbirine bağlı hatları barındıran devre tahtası üzerine elektronik bileşenleri yerleştirerek projelerimizi çalışır hale getirebiliriz.
Devre tahtası üzerinde birbirne bağlantılı paralel hatlar bulundurur. Örneğin soldaki resimde görülen tipik bir örnektir (Resmin üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz). Sol ve sağ yanlarda dikey olarak uzanan kırmızı ve mavi hatlar genellikle gerilim bağlantıları için kullanılır. Kırmızı hatta +, mavi hatta ise toprak hattını bağlayıp daha sonra devrenizin diğer bölümlerinde bu hatlar üzerinden gerilimlere ulaşabilirsiniz. Orta bölümde bulunan 5′li delik gruplarının her biri kendi içerisinde bağlantılıdır. Yani kırmızı çizgi boyunca uzanan her bir delik kısadevre durumundadır. Dolayısıyla aynı sıradaki deliklere oturttuğunuz komponentler birbirine bağlanmış olur. Deliklerin her biri A,B,C,D,E,F harfleriyle belirtilmiştir. Ayrıca sol taraftaki numaralar da delik gruplarını ifade etmektedir.
Aşağıdaki resimde de küçük bir devre tahtasının içi açık halini görebilirsiniz. Gördüğünüz gibi paralel gruplar tek bir parça halindeki metallerden oluşturulmuştur.





Devre tahtalarının değişik boyuttaki türleri olsa da temel özelliği aynıdır.  İhtiyacınıza ve kurmak istediğiniz devrelerin boyutlarına göre değişik tipte devre tahtalarını piyasada bulabilirsiniz.
 

Aşağıda basit devre örneklerinin devre tahtası üzerinde nasıl kurulduklarını görebilirsiniz (Devre çizimleri için Fritzing yazılımı kullanılmıştır):

0 yorum: