Bilgi Paylaşıldığında güzeldir

8 Nisan 2013 Pazartesi

PROTEUS 'A YENİ DEVRE ELEMANI EKLEME

Proteus(ISIS-ARES) Programında Yeni Eleman Oluşturma Adımları
Proteus programı ile devre şeması ve baskı devre çıkarma işlemleri yapılırken Proteus kütüphanesinde yer almayan elemanların oluşturulması gerekir. Yeni eleman oluşturulurken ISIS programında elemanın devre şemasında kullanılacak sembolü, ARES programında ise baskı devre plaketi üzerinde yer alacak elemanın şekli gerçek boyutlarına göre olmalı ve yine elemanın pinler arası mesafesinin gerçek ölçülerde olması gerekir.
ISIS programı çalıştırılır.





















Make Device

Yeni eleman oluşturulmasını sağlar. Bu işlem, ekrana gelen ve bünyesinde birden fazla sayfa barındıran bir yeni eleman oluşturma sihirbazı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu sihirbazın içeriğinden daha sonra yeni eleman oluşturma kısmında bahsedilecektir.

Make Symbol

Yeni sembol oluşturulmasını sağlar. Bu komut ile, grafik araçları vasıtasıyla çizilmiş ve seçili hale getirilmiş olan bir nesne daha sonra da kullanılmak üzere sembol olarak kaydedilebilir. Bu komutun kullanılmasıyla şekil 3.17’deki diyalog kutusu karşımıza gelecektir.

Symbol name alanına oluşturulacak olan yeni sembole verilecek olan isim girilir. Type kısmından oluşturulacak olan sembolün çeşidi belirlenirken, Library kısmından ise sembolün kaydedileceği kütüphanenin seçimi yapılmaktadır.
Match Names kısmı arama işlemini yapılandırmakta kullanılır. Bu alandan Exactly seçilirse elemanın tam ismine göre, Begining with text seçilirse girilen isim ile başlayan elemanlar için, Containing text seçilirse ismi içerisinde girilen harfler bulunan, Ending with text seçilirse de ismi girilen harfler ile biten elemanlar için arama yaptırılır. Only Compare Digits ise kontrolün sadece parça ismindeki sayılar için yapılmasını sağlar.

Packaging Tool

Seçilen elemanın kılıf yapısı ile ilgili işlemlerin yapılmasını sağlar. Şekil 3.18’deki diyalog kutusu ile yeni oluşturulan ve herhangi bir kılıfa sahip olmayan bir elemana kılıf atama işlemi gerçekleştirilebildiği gibi bir veya birden fazla kılıfa sahip olan mevcut bir elemanın kılıf özellikleri ile ilgili çeşitli değişiklikler de yapılabilmektedir.

Diyalog kutusu üzerinde bulunan Packagings kısmı elemana atanan kılıf yada kılıfların bir listesini görüntüler. Bunun hemen sağında yer alan Add komutu ile seçili elemana yeni bir kılıf atama işlemi gerçekleştirilmekte, Rename komutu ile elemanın sahip olduğu kılıflardan herhangi birisi yeni bir kılıf ile değiştirilebilmektedir. Default Package işaret kutusu işaretli durumda iken mevcut kılıflardan o an için seçili bulunanı, ISIS’ta hazırlanan tasarım ARES’e aktarılırken varsayılan kılıf olarak belirleyecektir. Delete komutu elemana atanmış bulunan mevcut kılıfların silinmesini sağlamakta, Order komutu ise eğer eleman birden fazla kılıfa sahip ise bu kılıfların sıralanmasını sağlar. Add Pin komutu belirlenen kılıf yapısına uygun olarak pin eklememizi sağlarken, Remove Pin komutu ise mevcut herhangi bir pinin silinmesi işlemini gerçekleştirir.

No.Of Gates alanı ise bünyesinde birden fazla aynı özelliğe sahip parça ihtiva eden (opamlar gibi) elemanlar için parça sayısını belirtir. Hemen bunun yanında bulunan Gates (elements) can be swapped on the PCB layout? İşaret kutusu ARES’te baskı devre hazırlanırken bu parçalar için Gateswap özelliğinin kullanılıp kullanılmayacağını belirler. Bunun hemen altındaki alanda ise elemanımızın pinleri ve bu pinlere ait pin numarası, pin çeşidi, pinin gizli olarak görüntülenme durumu ve yine Gateswap özelliğinde kullanılmak üzere pinlerin ait olduğu parçalar gibi çeşitli özellikleri görüntülenmektedir.

Kullanılmayan (bağlanmamış olan) pinler, NC Pins alanına aralarına virgül konularak girilir. Bu özellik, girilen pin yada pinlerin, kılıfın şekli görüntülenirken belirgin bir şekilde gösterilmesini sağlar. Bu hataya izin vermemek açısından kullanışlı bir özelliktir.

Swapable Pins alanı, ARES’te baskı devre hazırlanırken kullanılmak üzere Pinswap özelliğinin kullanılabileceği pinlerin belirlenmesini sağlar. Bu pinler, pinlerin listelendiği alandan seçilerek Swapable Pins alanının hemen sağında yer alan Add komutu kullanılarak Swapable Pins alanına girilebilir, Remove komutu kullanılarak silinebilir ve Replace komutu kullanılarak ise değiştirilebilirler.

Use ARES Libraries işaret kutusu varsayılan olarak seçili durumdadır. Kılıflar için ARES kütüphanesinin kullanılmasını sağlar. Bu kısım yalnız ARES haricindeki başka bir baskı devre çizim programında kullanılmak üzere tasarımlar gerçekleştirilirken seçilmemiş konuma alınabilir.

Diyalog kutusunun sağ alt kısmında yer alan Assign Package(s) komutu, yukarıda belirtilen değişiklikler onaylanarak, Cancel komutu ise değişiklikler onaylanmadan diyalog kutusundan çıkışı sağlar.


0 yorum: