Bilgi Paylaşıldığında güzeldir

25 Şubat 2013 Pazartesi

Pic Programlamaya Giriş



    Her mikro denetleyici farklı özelliklere sahiptir. Bu özellikler genelde işlemciye ait data sheetlerden öğrenilmektedir. Bu nedenle data sheet okumayı alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Lisan bilmesenizde özellikler kısmına göz atmayı ihmal etmeyin. Genel yazı formatı içinde o işlemcinin ne gibi özellikleri olduğunuda kolaylıkla anlayabilirsiniz.
   Her işlemcinin belirli sigorta ayarları vardım. Bu ayarları mutlaka programın en başına yerleştirmeyi ihmal etmeyiniz.
  İşlemcilerin pek çoğunda default (ön tanımlı) olarak ayarlanmış özellikleri bulunur. Bunların başında A portunun analog Ya da Komparatör özelliklerinin olması gelir. Söz konusu pinlerin digital giriş çıkış olarak kullanılabilmesi için mutlaka programın başında bu pinleri için gerekli komut verilmelidir.   
   Programlarınızın baş kısmına mutlaka çalışma frekansını Ya da kristal frekansını veriniz. Define OSC 4 , ya da Define OSC 10 şeklinde verilen bu komutu programın başına sigorta ayarlarından sonraki satıra yerleştiriniz. Pek çok basic komutu zaman bazlı çalışır. Bu komutu verirseniz derleyici o komutları OSC frekansına göre ayarlar. Değilse default değeri esas alır. Buna dikkat edilmesi gerekiyor.
    Son olarak devrelerin çalıştırılmasında dikkat edilmesi gerekenleri belirtmek istiyorum.
Pek çok foruma bakarsanız simulasyonda çalışan ama gerçekte çalışmayan programlardan bahsedildiğini görürsünüz. Tabiiki bunların sebepleri vardır.

Simulasyon programlarının bazı varsayımları vardır. Nedir bunlar derseniz;

Devreye besleme voltajı bağlı olduğunu varsayarlar. Dolayısıyla gerçek devrede uygun bir besleme voltajınız yok ise devreniz çalışmayacak ancak simulasyonda çalışacaktır.


Pic ler özel bir durum yok ise genelde 5V ile çalışırlar. Voltajın fazla olması pici n bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle en azından bir voltaj regülatörü (7805) kullanılması devrenin selameti bakımından zorunludur. 7805 regülatör kullanılan devrelerde en fazla 100-200 ma akım çekilebilir. Regülatör 1000 ma akıma dayanacak şekilde üretilmesine rağmen besleme giriş voltajın yüksek olması ve 200 ma den fazla akım çekilmesi regülatörün aşırı ısınmasına sebep olur ve sonuçta bozulmaya kadar gidebilir bu durum. Yapılan büyük hatalardan biriside devrede yer alan ışık lamba vs gibi akım çeken elemanların beslemesinide 7805 üzerinden yapılmasıdır. Bu şekilde besleme yapmamaya özen gösterin ve bu gibi akım çeken elemanları direk trafo voltajından beslemeye çalışın. Bunun için akım sınırlama direnci kullanmayada özen gösterin.
   İllaki regülatörden besleme yapmanız gerekiyor ise LM2575 Ya da LM2576 gibi anahtarlamalı regülatörler kullanın.
   Simulasyon programları, işlemcilere kristal ya da rezonatör bağlanmış kabul ederler. Bunları bağlamasanızda devreyi çalıştırırlar. Halbuki gerçek devrenizde bu elemanları bağlamanız Ya da programda dahili osilatör seçeneklerinden birini seçmiş olmanız gerekir. Bu nedenle devrelerinizin kristal Ya da rezonatör bağlantılarını kontrol etmelisiniz.
   Her pic in bir MCLR denilen reset bacağı bulunmaktadır. Pic in çalışabilmesi için bu bacağın HIGH olması gerekiyor. Bu nedenle söz konusu bacak bir dirençle (1K-10K arası) +5V ta bağlanır. Simulasyon programları bunuda bağlı kabul edebilir. Bu nedenle bu bağlantını yapıldığından emin olmanız gerekiyor. Bazı pic lerde söz konusu bacak iptal edilerek MCLR özelliği kaldırılabilir. Böylece söz konusu pin yalnızca bir giriş pini olarak kullanılabilir. MCLR pinleri çıkış olarak kullanılamazlar bunu unutmayın.

Bu özellik yalnızca bazı piclerde vardır. Mesela 12F675 – 16F628 – 16F88 gibi.

Gerçek devrlerde besleme voltajının stabil olması gerekir. Voltajdaki iniş ve çıkışlar ile bir takım parazitler sürekli olarak picin restelenmesine yol açar. Bu hususa dikkat etmek ve besleme devresine özen göstermek gerekir.
   Ayrıca pic in besleme bacaklarına en yakın bir yerde 100nf kondansatör bağlanması hayat kurtaran bir tedbir olarak akılda tutulmalıdır. Bu kondansatör yalnızca bir filtre görevi görmez ve CMOS çalışan pic pinlerinde yer alan Cmos transistörlerin doğru çalışmasına yardımcı olur.
  Besleme devrelerinde genelde 5V un en azından 3 V üzerinde bir giriş voltajı seçmeye çalışmalısınız. Bu sizin regülatörünüzün boşuna ısınmasını engeller. Besleme katında yeterince filtre kondansatörü kullanmaya özen gösterin.
   Pic 5V ile çalıştığı için bacaklarına gelen voltajında 5V tu aşmaması istenir. Aşan durumlarda ilgili pic pini arızalanacak Ya da pic tamamen bozulacaktır. Bunu unutmayın. Şayet 5V dan daha yüksek giriş voltajlarınız var ise mutlaka bir opto izolatör (4N35 gibi bir optocoupler) kullanın Ya da bir gerilim bölücü yaparak gelen voltajın Hiçbir şekilde 5V tu aşmamasını sağlayın.

0 yorum: